Over ons

Hoe het begon

Toen Marco in 2011 voor de eerste keer voor zijn werk naar Gambia vloog, zag hij de armoede. Hij zag de luxe hotels en de zonvakanties van zijn passagiers in schril contrast met de kansloze jeugd in Banjul. Hij realiseerde zich opnieuw welk voordeel wij hebben om in Nederland geboren te zijn. En dat mensen ongelijke kansen krijgen in hun leven. Hoe kan de jeugd in Gambia een betere toekomst krijgen zodat zij zich ut de armoede kunnen werken? Hij kwam hierover in gesprek met de Britse pr-medewerker van het hotel waarin hij verbleef. Zij bracht Marco in contact met de hoofdmeester en oprichter van Sky Blue Nursery School, een voorschool in een arme wijk in Banjul. Hoofdmeester Secca ontving Marco met open armen. Al gauw bleek dat de school overal tekort aan had. Er was geen stromend water, er waren geen toiletten, er was gammel meubilair en niet altijd genoeg geld om de onderwijzers te betalen. De armste kinderen droegen weliswaar het schooluniform, maar liepen buiten schooltijd in lompen. Marco wilde helpen.

We willen iets doen

Thuisgekomen besprak Marco met zijn vrouw Wieteke de opties. De eerste stap was kleertjes brengen. Sindsdien gaat Marco, nu voorzitter van de stichting, regelmatig met een koffer vol kinderkleertjes naar Sky Blue Nursery School. Met hulp heeft de hoofdmeester in 2013 een stenen school gebouwd. Wij hebben met hulp van familie en kennissen onder andere het bijgebouw met sanitaire voorzieningen en stromend water gefinancierd. Steeds bieden we ondersteuning met financiële en materiële zaken zoals leermiddelen en kleding. Marco onderhoudt nauw contact met de hoofdmeester, zodat onze bijgedragen aan de opleiding en ontwikkeling van kinderen en leraren steeds goed terechtkomen.

De eerste stap was kleertjes brengen. Sindsdien gaat Marco, nu voorzitter van de stichting, regelmatig met een koffer vol kinderkleertjes naar Sky Blue Nursery School.

Moet de school weg?

De eigenaar van de grond waarop de school staat, wil de grond verkopen. Het voortbestaan van de school komt hiermee in gevaar. En dat terwijl de hoofdmeester grootse plannen heeft met uitbouwen van de school om de armste kinderen kansen te geven op een betere toekomst.

Om de school in staat te stellen de grond te kopen, hebben we in 2019 de Stichting Save Sky Blue opgericht, om de gelden te verzamelen. We zijn met de eigenaar van de grond een prijs van 3.200.000 dalasi overeengekomen, te voldoen in juli 2023. Omgerekend is het zo’n 65.000 euro. Heel veel geld, maar met velen moet het lukken.

Wie zijn wij?

Marco is de voorzitter van de stichting en de fysieke link tussen Nederland en Gambia. Hij bezoekt Sky Blue Nursery School regelmatig.

Wieteke is de secretaris van de stichting. Zij is ook de woordvoerder van de stichting.

Pieter is de penningmeester van de stichting. Hij maakt het jaarverslag en ziet erop toe dat de stichtinggelden goed terecht komen.

Geef ook om hun toekomst

Doneer