We weten sinds de coronamaatregelen allemaal hoe het is als kinderen niet naar school kunnen. Dat kinderen het thuis moeten zien te rooien en dat we maar moeten hopen dat ze geen achterstand oplopen. Je zet als ouder alle zeilen bij en ondersteunt je kind waar je kan.
Nu corona zich weer (even) terug lijkt te trekken, kunnen de kinderen gelukkig weer naar school.
Maar helaas…….
niet alle kinderen hebben zoveel geluk als onze kinderen. Je hoeft alleen maar even over onze landsgrenzen te kijken.
Gambia
Ook in Gambia heeft corona flink om zich heen gegrepen. De scholen waren gesloten en anders dan hier was er geen sprake van onderwijs op afstand.
Verslechterd
In veel gezinnen in Gambia is er geen geld. En als het er al is, is het voor eten. Om hun kost te verdienen moeten vaders en moeders keihard werken. De ouders in Gambia draaien, net als in alle Afrikaanse landen, zelf op voor alle schoolkosten. Ze moeten schoolgeld betalen en een schooluniform aanschaffen. Heeft een kind geen uniform, dan mag het niet naar school. En nu door corona en teruglopend toerisme is er vaak helemaal geen werk en geen inkomen meer.
Onverdraaglijk….
Voor ons is het onverdraaglijk dat kinderen hierdoor niet meer naar school kunnen.
Welke toekomst wacht deze kinderen als ze niet naar school kunnen?
En welke toekomst wacht de kinderen van deze kinderen?
Sky Blue Nursery School
In Gambia, Banjul snapt hoofdmeester Secka dat. Hij bouwde eigenhandig een schooltje en noemde het Sky Blue Nursery School. Mijn man en ik zijn nu ruim tien jaar betrokken bij deze voorschool. Samen met vrienden en familie hielpen wij onder andere met de bouw van extra klaslokalen, aanschaf van meubilair, de aanleg van toiletjes. We repareerden het dak na een zware storm, zorgden voor schoon drinkwater en schoolgeld, kleding en uniforms voor kinderen uit de allerarmste gezinnen. Sinds 2019 hebben wij samen met mijn broer de hulp aan Sky Blue Nursery School ondergebracht in een stichting, Stichting Save Sky Blue.
Voorschool, hoezo?
In Gambia geldt de leerplicht vanaf acht jaar. Er bestaat niet zoiets als kinderopvang. Als er al twee ouders zijn, moeten die allebei keihard werken voor de kost. Zeer jonge kinderen moeten in het beste geval meewerken met hun ouders óf zijn overdag zonder toezicht. Prostitutie, bedelen, drugsgebruik en kinderhandel liggen altijd op de loer. Op de voorschool komen momenteel ongeveer 125 kinderen van drie tot acht jaar. Op school zijn ze veilig, kunnen ze spelend leren en kind zijn. Zo maken ze een gezonde start naar hun eigen toekomst.
De school in gevaar
Maar nu. De eigenaar van de grond waarop de school staat, gaat de grond verkopen. Hij kan er veel geld voor vragen, want ook in Gambia is de grond in de stad schaars. Maar als de grond verkocht is, moet de school weg. En de school slopen zou de genadeklap zijn voor de kinderen in deze wijk!
Onze stichting Save Sky Blue heeft bedongen dat de school het eerste kooprecht heeft. We hebben een bedrag en verkoopdatum vastgelegd met de verkoper. Nu zamelen wij geld in om de school te helpen de grond te kopen.
De tijd dringt
Door corona zijn heel veel actiemomenten van de stichting niet doorgegaan. De tijd begint te dringen om het totaalbedrag op tijd in te zamelen om de school te behoeden voor sloop. We zijn op weg, maar elke euro telt! Help ook mee. Geef de kinderen in Banjul, Gambia de kans om naar de school kunnen blijven gaan.
Daarom vragen wij je:
Heb je alsjeblieft 1 euro over?
Hier kun je doneren. Je komt dan op de donatiepagina van onze stichting. De stichting werkt non-profit, elke cent komt ten goede aan de school.
Maak je liever jouw bijdrage over? Het rekeningnummer waar je jouw euro kunt doneren (en natuurlijk liefst een beetje meer) is NL04 TRIO 0788 8128 90 ten name van Save Sky Blue Nursery School
Doe je mee? Help je de kansarme kinderen naar school?
Geef minimaal een euro en help ons om voor zoveel mogelijk kinderen hun school en daarmee hun toekomst en die van volgende generaties veilig te stellen.
Alvast bedankt voor je bijdrage!
Een hartelijke groet, Stichting Save Sky Blue,
Marco Snijder, Pieter Hoekstra en Wieteke Snijder-Hoekstra